Wat is een reverse listing en wat is een lege beurshuls?

De kansen van een lege beurshuls liggen bij een zogenaamde reverse listing. Een reverse listing is een speciale manier om een bedrijf naar de beurs te brengen. Het bestuur kan een eigen onderneming inbrengen in de beurshuls of een andere onderneming overnemen. Dit wordt een reverse listing genoemd. Bij een reverse listing wordt de lege beurshuls overgenomen door een niet-beursgenoteerd bedrijf. Dat laatste brengt zijn activiteiten, bezittingen en schulden in en krijgt hiervoor aandelen van het ter beurze genoteerde bedrijf als tegenprestatie.

De waarde van de inbreng is meestal vele malen groter dan de waarde van het beursgenoteerde bedrijf vóór de inbreng. De aandelen die als betaling dienen zorgen ervoor dat de aandeelhouders van de partij die de inbreng levert veruit de grootste groep aandeelhouders wordt. Op deze wijze kan een niet-beursgenoteerde onderneming, via de lege beurshuls haar weg naar de beurs vinden en op die manier de beschikking krijgen over alle mogelijkheden die dit met zich mee brengt.

Reverse listing of reverse takeover?

De termen reverse takeover en omgekeerde overname worden ook vaak gebruikt. Bij een reverse listing van een lege huls, kan een waardesprong ontstaan voor de belegger, maar dit hangt er natuurlijk vanaf hoe kansrijk het in te brengen bedrijf is en vooral hoe hoog de waardering van de lege huls was vlak vóór de inbreng. Daarnaast blijft het vooral afwachten of en wanneer een nieuwe activiteit in een lege huls wordt gebracht. Op het moment dat er nieuwe ontwikkelingen zijn kan de koers van het aandeel sterk oplopen. Het inbrengen van de juiste kandidaat en het zetten van de juiste stappen is de taak voor het huidige bestuur.